haastattelu Seija Nieminen

Seija tekee vapaaehtoistyötä: ”Siinä virkistyy itsekin”

 

Koskenrinteen toiminnasta kiinnostunut
Jaakko Raittila tapaa Seija Niemisen
Kotkan Metsolassa tammikuussa 2019.
Haastattelun aiheena on vapaaehtoistyö.

 

Jaakko: Mikä sai sinut aloittamaan vapaaehtoistyön Koskenrinteessä?

Seija: Jäin eläkkeelle, ja minusta tuntui etten tee mitään. Olin Sydänyhdistyksen jäsen ja siellä jo saanut tuntumaa erilaisiin vapaaehtoisiin auttamistoimiin. Tein oman ehdotuksen Koskenrinteelle, ja siitä tämä alkoi. Asiaa helpotti se, että asun lähellä Koskenrinteen kotia. Tuntuu niin hyvältä olla tarpeellinen

Jaakko: Mitä teet?

Seija: Ohjaan tuolijumppaa laulutuvassa ja hoivaosastolla. Samalla tietysti juttelen ihmisten kanssa. Käyn ainakin kerran viikossa vetämässä jumppaa.

Jaakko: Miten olet kokenut tällaisen toiminnan?

Seija: Siinä tutustutaan puolin ja toisin, ihmisistä tulee ystäviä. Ollaan samalla tasolla. Herää myös ajatuksia siitä, mitä muuta osallistujat ehkä tarvitsevat, vaikkapa ulkoiluttamista. On päiviä kun joku asukas ei viitsi tehdä mitään, mutta kun hieron hänen hartioitaan, kyllä hän piristyy.

Jaakko: Millainen käsitys sinulla on vapaaehtoistyösi merkityksestä?

Seija: Mielestäni merkitystä on sillä, että vapaaehtoinen on ulkopuolinen, tulee ulkomaailmasta. Se on vaihtelua asukkaille, joiden liikkuminen on iän ja vaivojen rajoittamaa. Jumpassa ihmiset tapaavat toisiaan. Yksin ja syrjään jäävä ihminen helposti taantuu ja tekee yhä vähemmän asioita omaksi hyväkseen.

Jos asuu yksin ja tuntee olonsa yksinäiseksi, pääsee aina porukan kanssa istahtamaan.

Jaakko: Millaisen kuvan olet saanut Koskenrinteestä? Miten se edistää asukkaiden viihtymistä?

Seija: Minun havaintojeni mukaan talossa on hyvä ilmapiiri ja ohjelmointi pelaa. On säestettyä yhteislaulua, korttiporukka, yhteiset juhlat. Ympärillä on kaunis luonto, ja bussilla tehdään retkiä kauemmaksi. Koskenrinne on hyvä paikka asua ja turvallinen.

Jaakko: Mitä sanot ihmiselle, joka on kiinnostunut vapaaehtoistyöstä mutta vielä epäröi?

Seija: Tule katsomaan, juttelemaan! Tuntuman asiaan voisit saada SPR:n järjestämällä kurssilla. Mutta voit myös aloittaa aivan itsenäisesti vaikkapa naapurin ulkoiluttamisesta tai hänelle lukemisesta.

Jaakko: Mitä haluat vielä sanoa?

Seija: Minulle vapaaehtoistyön saldo on positiivinen. Siinä virkistyy itsekin. Jos olet kiinnostunut, voit kokeilla ensin. Tekemisen määrää voi säädellä itse. Tekemättömiä töitä vaikka kuinka paljon ja meitä tarvitaan enemmän.

Lue myös: